Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Pulpety
1/2 sztuki cebuli
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 sztuka czerstwa bułka
1 sztuka jajko
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
- Sos
1 sztuka cebula
3 sztuki marchewki
1 sztuka mała pietruszka
kawałek selera
vegeta
liść laurowy
2 sztuki ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
sól
pieprz
masło do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pulpety: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę umyj i również posiekaj. Bułkę namocz. Mięso przełóż do miski. Dodaj cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę oraz jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób masę i formuj z niej pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Sos: zagotuj litr wody, dodaj liść, ziele angielskie i vegetę. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoto. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie cebulę wraz z warzywami wrzuć do wrzątku. Chwilę gotuj, po czym dodaj pulpety i gotuj jeszcze 20 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną natkę. Zagęść sos mąką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!