Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g kiełbasa biała
- 1/2 sztuki bułka
czerstwa - 1 szklanka mleko
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki mąka
- 500 ml bulion
- 150 g śmietana kremówka
- 1 ząbek czosnek
- 1 pęczek natka pietruszki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w mleku, odstaw. Mięso wyciśnij z kiełbasy. Dodaj odciśniętą bułkę i wbij jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy formuj pulpeciki. Następnie obtocz je w mące.
- Do bulionu dodaj kremówkę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ostrożnie wrzucaj pulpety i gotuj przez 20 minut.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj i dodaj do sosu. Klopsiki wyjmij.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku