Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 sztuka jajko + 1 żółtko
- sól
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 750 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki mąki
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 pęczek koperku
- 100 g kwaśnej śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, kaszkę kukurydzianą, 1 jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wyrób na jednolitą masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z przygotowanej masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz je w mące i porcjami wrzucaj na gorący bulion. Do zawartości garnka dodaj liść laurowy. Pulpety gotuj przez 25 minut.
- Śmietanę połącz z żółtkiem i dodaj do sosu. Podgrzewaj przez chwilę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek drobno posiekaj i dorzuć do przyrządzonego sosu. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku