Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 600 g mięsa mielonego
- 2 sztuki cebule
- 2 sztuki duże ząbki czosnku
- 5-6 sztuk suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól czosnkowa
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 125 g ryżu
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 ml mleka
- 1 sztuka jajko
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w mleku. Ryż opłucz i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia. Wodę z gotowania ryżu zachowaj.
- Mięso wrzuć do miski. Dodaj jajko, namoczoną bułkę tartą oraz ugotowany ryż. Dopraw mięso do smaku i wymieszaj.
- Z masy mięsnej formuj pulpeciki i gotuj je 15 minut w wodzie po gotowaniu ryżu. Następnie przełóż pulpety do miski i owiń folią.
- Pomidory pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę umyj, poszatkuj, dodaj do cebuli i duś na małym ogniu, aż kapusta puści sok. Następnie dodaj przyprawy, koncentrat oraz suszone pomidory. Gotuj wszystko razem do miękkości. Do sosu wrzuć pulpety i podgrzej.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka