Dzisiaj jest: Wtorek, 28.06.2022 Imieniny: Leona i Ireneusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Pulpety z młodą kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 główki  młodej kapusty
  • 600 g  mięsa mielonego
  • 2 sztuki cebule
  • 2 sztuki duże ząbki czosnku
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cytrynowego
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 125 g  ryżu
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • 50 ml  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka  suszonego lubczyku
  • 1 łyżka  majeranku
  • sól
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Ryż opłucz i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia. Wodę z gotowania ryżu zachowaj.
  2. Mięso wrzuć do miski. Dodaj jajko, namoczoną bułkę tartą oraz ugotowany ryż. Dopraw mięso do smaku i wymieszaj.
  3. Z masy mięsnej formuj pulpeciki i gotuj je 15 minut w wodzie po gotowaniu ryżu. Następnie przełóż pulpety do miski i owiń folią.
  4. Pomidory pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę umyj, poszatkuj, dodaj do cebuli i duś na małym ogniu, aż kapusta puści sok. Następnie dodaj przyprawy, koncentrat oraz suszone pomidory. Gotuj wszystko razem do miękkości. Do sosu wrzuć pulpety i podgrzej.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE