Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pulpety z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pulpety z warzywami najlepiej podawać z kaszą lub ryżem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
    wołowo-wieprzowe
  • 1.5 szklanek  bulion
  • 450 g  włoszczyzna
    mrożona, pokrojona w słupki
  • 2 łyżki  masło klarowane
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 sztuka  jajka
  • 4 łyżki  bułka tarta
  • 3 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  2. Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Bulion zagotuj i do wrzącego wkładaj pulpety. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Masło rozgrzej na patelni, wsyp zamrożone warzywa i smaż przez 10 minut. Dopraw do smaku solą.
  5. Pulpety wyjmij z rosołu, przełóż do warzyw. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do rosołu. Energicznie wymieszaj i chwilę podgotuj, aż zgęstnieje. Przelej do warzyw z pulpetami, wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

pulpetyprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE