Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięso mielone
wołowo-wieprzowe - 1.5 szklanek bulion
- 450 g włoszczyzna
mrożona, pokrojona w słupki - 2 łyżki masło klarowane
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 sztuka jajka
- 4 łyżki bułka tarta
- 3 łyżki natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Bulion zagotuj i do wrzącego wkładaj pulpety. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Masło rozgrzej na patelni, wsyp zamrożone warzywa i smaż przez 10 minut. Dopraw do smaku solą.
- Pulpety wyjmij z rosołu, przełóż do warzyw. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do rosołu. Energicznie wymieszaj i chwilę podgotuj, aż zgęstnieje. Przelej do warzyw z pulpetami, wymieszaj.
Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami