Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 sztuka cebula
- mąka
- 1 główka czosnku
- 2 sztuki jajka
- olej
- vegeta
- majeranek
- sól
- pieprz
- 20 dag przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 30 dag startego żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mieso wymieszaj z jajkami, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dopraw do smaku. Uformuj pulpety, obtocz je w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przecier zalej 1/2 l wrzątku. Zagotuj. Wlej śmietanę wymieszaną z mąką, dopraw. Tak przygotowanym sosem zalej pulpety. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie posyp startym serem i piecz jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!