Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki woreczki ryżu basmati
2 łyżki bułki tartej
500 g mięsa mielonego
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki mleka
4 sztuki jajka
sól
pieprz
curry
200 ml śmietany kremówki
800 ml bulionu warzywnego
1/2 sztuki czerwonej papryki
1/2 sztuki zielonej papryki
1 opakowanie tartej mozzarelli
świeży tymianek
świeże oregano
1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Następnie rozsyp w niej równomiernie ryż.
- Do miski wbij jajko. Dodaj mleko i otręby, wymieszaj i poczekaj, aż otręby wchłoną mleko. Następnie dodaj mięso, sól, pieprz oraz curry i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj pulpeciki i układaj je na ryżu w naczyniu żaroodpornym.
- W misce wymieszaj pozostałe jajka ze śmietaną. Dodaj do nich pokrojoną drobno paprykę oraz bulion. Wymieszaj i wylej sos na zapiekankę. Wierzch posyp tartą mozzarellą oraz ziołami.
- Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 50 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka