Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pyzy z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szklanka  mąki
  • 400 g  szynki
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę ziemniaków obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Gdy przestygną, przeciśnij je przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nich sok.
  2. Obie porcje ziemniaków połącz ze sobą. Dodaj jajko, sól, mąkę i wyrób na jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dosyp mąki.
  3. Mięso ugotuj razem z przyprawą uniwersalną. Następnie zmiel w maszynce razem z masłem i cebulą. Dopraw do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
  4. Z ciasta ziemniaczanego uformuj placki. Na każdy nałóż porcję mięsa i formuj kulki. Tak przygotowane pyzy wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe pyzy podawaj polane podsmażoną na oliwie cebulą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE