Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 kg ziemniaków
1 sztuka jajko
1 szklanka mąki
400 g szynki
1 łyżeczka majeranku
1 sztuka cebula
1 łyżka masła
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połowę ziemniaków obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Gdy przestygną, przeciśnij je przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nich sok.
- Obie porcje ziemniaków połącz ze sobą. Dodaj jajko, sól, mąkę i wyrób na jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dosyp mąki.
- Mięso ugotuj razem z przyprawą uniwersalną. Następnie zmiel w maszynce razem z masłem i cebulą. Dopraw do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
- Z ciasta ziemniaczanego uformuj placki. Na każdy nałóż porcję mięsa i formuj kulki. Tak przygotowane pyzy wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe pyzy podawaj polane podsmażoną na oliwie cebulą.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników