Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
80 dag makaronu rurki (w trzech kolorach)
10 dag parmezanu
15 dag sera mozzarella
- Sos boloński
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
2 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
2 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki selera
1 sztuka mała puszka pomidorów bez skórki
1 sztuka szkl. soku pomidorowego
1/2 sztuki szkl. bulionu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
cukier
masło
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie przelej go zimną wodą i odcedź. Osusz i posyp drobno startym parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj olejem. Ułóż w niej pionowo ugotowany makaron.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso mielone. Gdy powstaną małe grudki przełóż mięso do garnka. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż osobno na rozgrzanym oleju po czym dodaj do mięsa. Podlej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce.
- Następnie podsmaż na oleju z dodatkiem masła, przełóż do mięsa. Gotuj na małym ogniu przez 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone pomidory i sok pomidorowy. Gotuj jeszcze 30 minut. Dopraw ziołami oraz przyprawami. Tak powstałym sosem napełnij rurki makaronowe.
- Nafaszerowany makaron posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!