Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 80 dag makaronu rurki (w trzech kolorach)
- 10 dag parmezanu
- 15 dag sera mozzarella
- Sos boloński
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki selera
- 1 sztuka mała puszka pomidorów bez skórki
- 1 sztuka szkl. soku pomidorowego
- 1/2 sztuki szkl. bulionu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- cukier
- masło
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie przelej go zimną wodą i odcedź. Osusz i posyp drobno startym parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj olejem. Ułóż w niej pionowo ugotowany makaron.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso mielone. Gdy powstaną małe grudki przełóż mięso do garnka. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż osobno na rozgrzanym oleju po czym dodaj do mięsa. Podlej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce.
- Następnie podsmaż na oleju z dodatkiem masła, przełóż do mięsa. Gotuj na małym ogniu przez 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone pomidory i sok pomidorowy. Gotuj jeszcze 30 minut. Dopraw ziołami oraz przyprawami. Tak powstałym sosem napełnij rurki makaronowe.
- Nafaszerowany makaron posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!