Dzisiaj jest: Poniedziałek, 12.04.2021 Imieniny: Juliusza i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Rigatoni z boczkiem i rozmarynem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 40 dag  makaronu rigatoni
  • 1 sztuka mała cebula
  • 2 łyżki  oliwy z oliwy
  • 1 łyżka  cukru trzcinowego
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • 12 plastrów  boczku
  • 1 sztuka gałązka rozmarynu
  • 10 dag  sera feta
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. 4 litry wody doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę na złoto (ok. 8 minut). Posypać ją cukrem i skarmelizować. Do zawartości rondla wlać ocet balsamiczny. Gotować ok. 2 minuty, po czym zdjąć z ognia.
  2. Do wrzątku wsypać makaron i gotować ok. 12 minut. Na głęboką patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i podgrzać. Plastry boczku pokroić w większe kawałki, dodać do zawartości patelni i podsmażyć. Z gałązki rozmarynu oderwać listki i dołożyć je do boczku. Dobrze wymieszać.
  3. Do zawartości patelni dorzucić cebulę z dodatkiem cukru, rozdrobnioną fetę. Wymieszać z odcedzonym makaronem. Doprawić solą i pieprzem. Danie serwować ozdobione natką pietruszki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE