Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g mięsa z indyka
1 pęczek dymki
1 ząbek czosnku
100 g masła
1 sztuka czerwona papryka
30 g wiórków kokosowych
30 g migdałów
1 łyżka skórki z cytryny
1 sztuka jajko
1 sztuka cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml bulionu drobiowego
1 sztuka ziemniak
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyść i przetnij tak, aby otrzymać jeden duży płat. Rozbij go i oprósz solą oraz pieprzem. Dymki oraz czosnek drobno posiekaj, zeszklij na połowie rozgrzanego masła. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i przez chwile podsmażaj.
- Na koniec do zawartości patelni dodaj wiórki kokosowe, posiekane migdały, skórkę z cytryny oraz jajko. Wymieszaj. Nadzienie lekko ostudź, a następnie równomiernie rozsmaruj na płacie.
- Mięso zwiń i obwiąż nicią kuchenną. Na patelni rozgrzej resztę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj natkę pietruszki i wlej bulion drobiowy. Całość zagotuj. Na końcu dodaj obrany i starty na tarce o małych oczkach ziemniak. Całość podgrzej.
- Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem i przykryj folią aluminiową. Mięso piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń folię i piecz roladę jeszcze przez 10-15 minut na złoty kolor.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku