Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki udka kurczaka z rosołu
- 250 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 1/2 sztuki pęczka pietruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 sztuki dymki
- 1 sztuka jajko
- tymianek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymkę drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim dymkę, a następnie dodaj pieczarki.
- Kości obierz z mięsa. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż, mieszając i odstaw.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Ciasto francuskie rozwiń i na nim farsz drobiowo-pieczarkowy. Posyp serem i natką. Następnie zwiń ciasto formując roladę. Końcówki sklej, by farsz nie wypływał podczas pieczenia.
- Żółtko jajka roztrzep i posmaruj nim roladę. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka