Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 opakowanie ciasto francuskie
1 sztuka cebula
500 g pieczarki
500 g mięso mielone
drobiowe2 sztuki jajka
3 łyżki bułka tarta
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku5 gałązek tymianek
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż cały płyn odparuje.
- Do grzybów z cebulą dodaj mięso mielone. Rozdrobnij je i podsmaż. Farsz przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia.
- Do zimnego farszu dodaj 1 jajko oraz 3 łyżki bułki tartej i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwiń. Wyłóż na nie przygotowany farsz i równomiernie rozsmaruj. Całość starannie zwiń w roladę uważając, by farsz nie wypadł.
- Roladę posmaruj jajkiem i zrób kilka nacięć na wierzchu. Piecz 40 minut w 200 st. C. Przed podaniem udekoruj tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku