Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.2 kg schabu
- 45 dag mrożonego szpinaku
- 3 sztuki duże różnokolorowe papryki
- 4 sztuki jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
- 1-1.5 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab oczyść, natnij wzdłuż, by powstał jeden płat. Rozbij mięso.
- Szpinak rozmroź, podsmaż z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Maksymalnie odparuj tak, by szpinak był suchy. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
- Mięso dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż szpinak, zostawiając 2-centymetrowy brzeg. Na szpinaku ułóż wzdłuż połówki papryk.
- Ugotowane jajka włóż do środka papryk i przykryj pozostałymi połówkami. Ostrożnie, ale bardzo ściśle, zwiń mięso w roladę.
- Schab mocno obwiąż sznurkiem, a następnie krótko obsmaż na rozgrzanym na patelni oleju, często obracając.
- Z musztardy, sosu sojowego i miodu przygotuj glazurę. Roladę polej połową glazury, przełóż na blachę. Piecz 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. W czasie pieczenia podlewaj mięso od czasu do czasu pozostałą glazurą.
Źródło przepisu: przyślij przepis!