Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
1.2 kg schabu bez kości
1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
150 g kremowego twarożku śmietankowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 sztuka jajko
mielona słodka papryka
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć do niej nierozmrożoną marchewkę z groszkiem. Gotuj 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Mięso umyj i osusz. Następnie rozetnij tak, aby powstał duży płat i rozbij go. Oprósz solą, pieprzem, papryką oraz drobno posiekanym czosnkiem.
- Twarożek śmietankowy wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dodaj przestudzone marchew i groszek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem posmaruj schab. Zwiń roladę i zwiąż nićmi. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i podsmaż roladę z obu stron.
- Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego i podlej olejem, na którym się smażyła. Piecz pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 180 st. C. W czasie pieczenia polewaj mięso powstałym sosem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso się zrumieniło.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka