Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1 kg piersi z indyka
250 g suszonych moreli
60 g miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso rozetnij wzdłuż, ale nie do końca, rozłóż. Włóż między dwie warstwy folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. Posmaruj mięso musztardą wymieszaną z miodem (zostaw 3 łyżeczki do nasmarowania wierzchu). Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Suszone morele pokrój na połówki, ułóż bliżej dłuższego boku rolady i zwiń ją ściśle, po czym owiń bawełnianą nicią. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą musztardę z miodem.
- Naczynie wysmaruj oliwą. Włóż roladę i skrop ją resztą oliwy. Piecz 60 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj mięso folią aluminiową. Po wyjęciu posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka