Dzisiaj jest: Niedziela, 27.09.2020 Imieniny: Kosmy i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Rolada z indyka z sosem pieczarkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Roladę z indyka z sosem pieczarkowym najlepiej podawać z gotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  filet z indyka
  • 3 sztuki  jajka
  • 50 g  boczek wędzony
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 4 gałązki  bazylia
  • olej
    do smażenia
  • 50 g  masło
  • 1/2 sztuki  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 200 g  pieczarki
  • 200 ml  wino białe wytrawne
  • 250 ml  bulion
  • 150 g  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  mąka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    grubo mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię i natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Jajka sparz, osusz i wbij do miseczki. Dopraw solą i rozkłóć. Boczek pokrój w paski.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej jajka, dodaj pokrojony boczek i zieleninę. Omlet smaż, aż brzegi zaczną się ścinać. Następnie szybko zdejmij go z patelni i zostaw do ostygnięcia.
  3. Pierś z indyka opłucz, osusz. Natnij mięso wzdłuż na 3/4 głębokości. Omlet włóż w nacięcie w piersi z indyka. Mięso owiń wokół omletu, formując roladę. Całość dokładnie obwiąż nicią bawełnianą.
  4. Tak przygotowaną roladę oprósz solą oraz pieprzem. Włóż mięso do brytfanki i odstaw na 20 minut. Po tym czasie polej mięso roztopionym masłem. Piecz 20 minut w 200 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 25 minut.
  5. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek i podsmaż. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Zawartość patelni zalej winem. Gotuj przez 5 minut, po czym dolej połowę bulionu i jeszcze przez chwilę podduś. Resztę bulionu połącz z kremówką i mąką. Wlej do sosu. Wymieszaj i duś jeszcze 20 minut. Mięso podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE