Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
600 g filet z indyka
3 sztuki jajka
50 g boczek wędzony
1 pęczek natka pietruszki
4 gałązki bazylia
olej
do smażenia50 g masło
1/2 sztuki cebula
2 ząbki czosnek
200 g pieczarki
200 ml wino białe wytrawne
250 ml bulion
150 g śmietana kremówka
2 łyżki mąka
sól
do smakupieprz
grubo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bazylię i natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Jajka sparz, osusz i wbij do miseczki. Dopraw solą i rozkłóć. Boczek pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej jajka, dodaj pokrojony boczek i zieleninę. Omlet smaż, aż brzegi zaczną się ścinać. Następnie szybko zdejmij go z patelni i zostaw do ostygnięcia.
- Pierś z indyka opłucz, osusz. Natnij mięso wzdłuż na 3/4 głębokości. Omlet włóż w nacięcie w piersi z indyka. Mięso owiń wokół omletu, formując roladę. Całość dokładnie obwiąż nicią bawełnianą.
- Tak przygotowaną roladę oprósz solą oraz pieprzem. Włóż mięso do brytfanki i odstaw na 20 minut. Po tym czasie polej mięso roztopionym masłem. Piecz 20 minut w 200 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 25 minut.
- Cebulę, czosnek i pieczarki obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek i podsmaż. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zawartość patelni zalej winem. Gotuj przez 5 minut, po czym dolej połowę bulionu i jeszcze przez chwilę podduś. Resztę bulionu połącz z kremówką i mąką. Wlej do sosu. Wymieszaj i duś jeszcze 20 minut. Mięso podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku