Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg filet z indyka
100 g śliwki suszone
100 g morele suszone
2 łyżki olej
5 gałązek tymianek
sól
do smakupieprz
do smakuprzyprawa do drobiu
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z indyka umyj, osusz i rozkrój na jeden duży płat. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Rozkrusz tymianek i posyp nim mięso.
- Suszone owoce zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. na rozłożonym płacie mięsa ułóż odsączone owoce.
- Mięso mocno zroluj, a następnie zwiąż nitką. Indyka z owocami ułóż w brytfannie i polej olejem. Piecz 80 minut w 190 st. C, co pewien czas polewając powstającym sosem.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza