Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 250 g mięsa mielonego
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 100 g bekonu w plastrach
- papryka mielona
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj i przekrój tak, aby powstał duży, płaski płat. Owiń folią i ostrożnie rozbij. Na folii aluminiowej rozłóż plastry bekonu na szerokość płatu mięsa. Na bekonie ułóż mięso, przypraw.
- Mięso mielone przypraw i wymieszaj ze śmietaną. Farsz ułóż na mięsie, zostawiając z jednej strony wolny kawałek.
- Cebulę obierz, pokrój w plasterki i ułóż na środku mięsa mielonego.
- Folię z dłuższego końca mięsa powoli roluj, pasek wolnego mięsa powinien znaleźć się na wierzchu rolady. Na końcu dobrze zawiń folię.
- Roladę ułóż w formie żaroodpornej, podlej małą ilością wody. Piecz 60 minut w temperaturze 160 st. C.
- Po upieczeniu zostaw roladę w folii do całkowitego wystudzenia i odwiń ją dopiero następnego dnia.
- Roladę podsmaż z każdej strony na małej ilości tłuszczu, tak żeby bekon się lekko podsmażył i był chrupiący. Ostudzoną roladę pokrój w plastry.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza