Dzisiaj jest: Sobota, 15.02.2025 Imieniny: Faustyna i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rolada z kaczki z chlebowym farszem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka kaczka (1,6 kg)
  • 3 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki  masła
  • 2 sztuki bułki lub kilka kromek pieczywa tostowego
  • 1 sztuka jajko
  • 250 g  śmietany
  • 8 sztuk plasterków boczku
  • sól
  • pieprz
  • 6 sztuk dymek
  • 2-3 sztuki gałązki tymianku
  • 4 ząbki  czosnku
  • kminek

Sposób przyrządzania:

  1. Kaczkę oczyść, umyj, osusz. Za pomocą ostrego noża usuń kości w taki sposób, by powstał jak największy płat mięsa ze skórą.
  2. Mięso wyłóż na drewnianej deseczce, a następnie rozbij przez folię spożywczą. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  3. Bułki lub kilka kromek chleba tostowego pokrój w małą kostkę, po czym wrzuć do większej miski.
  4. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj i dodaj do pieczywa w misce. Następnie wbij jajko, wlej ostudzone masło oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Rozbity płat mięsa ułóż skórą do dołu i oprósz solą oraz pieprzem. Na przygotowany płat mięsa wyłóż plasterki boczku, a następnie na środek przyrządzony farsz.
  6. Całość zwiń lekko dociskając. Powstałą roladę zwiąż nicią kuchenną w taki sposób, by podczas pieczenia mięso się nie rozpadło, a nadzienie nie wypłynęło.
  7. Dymki oczyść, po czym pokrój na długie kawałki. Ząbki czosnku obierz i potnij w plasterki lub w kostkę. Roladę włóż do formy żaroodpornej.
  8. Mięso obłóż gałązkami tymianku, dymkami oraz czosnkiem. Następnie całość podlej wodą. Z wierzchu lekko posyp kminkiem.
  9. Roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 70 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE