Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 sztuka kaczka (1,6 kg)
3 sztuki gałązki natki pietruszki
2 łyżki masła
2 sztuki bułki lub kilka kromek pieczywa tostowego
1 sztuka jajko
250 g śmietany
8 sztuk plasterków boczku
sól
pieprz
6 sztuk dymek
2-3 sztuki gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
kminek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaczkę oczyść, umyj, osusz. Za pomocą ostrego noża usuń kości w taki sposób, by powstał jak największy płat mięsa ze skórą.
- Mięso wyłóż na drewnianej deseczce, a następnie rozbij przez folię spożywczą. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
- Bułki lub kilka kromek chleba tostowego pokrój w małą kostkę, po czym wrzuć do większej miski.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj i dodaj do pieczywa w misce. Następnie wbij jajko, wlej ostudzone masło oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozbity płat mięsa ułóż skórą do dołu i oprósz solą oraz pieprzem. Na przygotowany płat mięsa wyłóż plasterki boczku, a następnie na środek przyrządzony farsz.
- Całość zwiń lekko dociskając. Powstałą roladę zwiąż nicią kuchenną w taki sposób, by podczas pieczenia mięso się nie rozpadło, a nadzienie nie wypłynęło.
- Dymki oczyść, po czym pokrój na długie kawałki. Ząbki czosnku obierz i potnij w plasterki lub w kostkę. Roladę włóż do formy żaroodpornej.
- Mięso obłóż gałązkami tymianku, dymkami oraz czosnkiem. Następnie całość podlej wodą. Z wierzchu lekko posyp kminkiem.
- Roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 70 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku