Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.3 kg piersi z indyka
- 150 g morele suszone
- 150 g rodzynki
- 1 szklanka wino białe wytrawne
- tymianek
suszony, do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, do smaku - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku - 4 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce zalej winem i zostaw na 30 minut. Po tym czasie osącz na sicie, zachowując wino.
- Mięso natnij tworząc jeden płat, przykryj go folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na mięsie ułóż owoce i zwiń je formując roladę i obwiąż nicią kuchenną.
- Tak przygotowaną roladę ułóż na blasze. W miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką. Następnie olejem polej roladę. Piecz 15 minut w 220 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190 st. C i polej roladę winem i szklanką wody. Piecz jeszcze 45 minut, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy