Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 800 g mięso mielone
- 200 g miks mrożonych warzyw
- 150 g szpinak
mrożony - 3 plastry szynka
- 3 łyżki bułka tarta
- 3 łyżki parmezan
tarty - 1 sztuka jajko
- 2 łyżki oliwa
- 1/3 szklanki białe wytrawne wino
- 1/3 szklanki bulion
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta ostra papryka
- 1 szczypta majeranek
- 1 szczypta kminek
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, parmezan oraz przyprawy i wymieszaj na jednolitą masę. Rozmroź warzywa i ugotuj je na półtwardo. Szpinak rozmroź, podduś. Dopraw solą, pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostudź.
- Mięso rozłóż na folii spożywczej posmarowanej oliwą. Przykryj drugim kawałkiem folii i uformuj prostokąt. Zdejmij folię z wierzchu i ułóż plastry wędliny, a na nich rozłóż szpinak i warzywa. Zwiń roladę i włóż do lodówki na 40 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż roladę ze wszystkich stron. Przełóż do podłużnej formy, podlej bulionem i winem. Piecz 25 minut w 180 st. C. Upieczoną roladę pokrój w plastry. Podawaj z sałatką i ziemniakami.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka