Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rolada z warzywami, szpinakiem i szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  mięso mielone
  • 200 g  miks mrożonych warzyw
  • 150 g  szpinak
    mrożony
  • 3 plastry  szynka
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 3 łyżki  parmezan
    tarty
  • 1 sztuka  jajko
  • 2 łyżki  oliwa
  • 1/3 szklanki  białe wytrawne wino
  • 1/3 szklanki  bulion
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 szczypta  ostra papryka
  • 1 szczypta  majeranek
  • 1 szczypta  kminek
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta  pieprz
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, parmezan oraz przyprawy i wymieszaj na jednolitą masę. Rozmroź warzywa i ugotuj je na półtwardo. Szpinak rozmroź, podduś. Dopraw solą, pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostudź.
  2. Mięso rozłóż na folii spożywczej posmarowanej oliwą. Przykryj drugim kawałkiem folii i uformuj prostokąt. Zdejmij folię z wierzchu i ułóż plastry wędliny, a na nich rozłóż szpinak i warzywa. Zwiń roladę i włóż do lodówki na 40 minut.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż roladę ze wszystkich stron. Przełóż do podłużnej formy, podlej bulionem i winem. Piecz 25 minut w 180 st. C. Upieczoną roladę pokrój w plastry. Podawaj z sałatką i ziemniakami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE