Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
50 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag rokpola
5 dag startego parmezanu
4-5 łyżek bułki tartej
1 sztuka jajko
1 sztuka mała cukinia
3-4 łyżki marynowanych czarnych oliwek bez pestek
2-3 ząbki czosnku
6-8 łyżek oliwy ziołowej
sok z cytryny
oregano
tymianek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone wymieszaj ze startym na tarce rokpolem, parmezanem, drobno posiekanymi oliwkami, jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój na 5-centymetrowe słupki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp ziołami, solą i pieprzem.
- Z masy mięsnej uformuj kotleciki. Na każdym połóż 3-4 słupki cukinii i zwiń formując podłużne kiełbaski. Posmaruj oliwą.
- Roladki ułóż na tackach do grillowania. Piecz 30 minut, często obracając i smarując oliwą.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca