Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego drobiowego
- 10 dag rokpola
- 5 dag startego parmezanu
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka mała cukinia
- 3-4 łyżki marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 2-3 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek oliwy ziołowej
- sok z cytryny
- oregano
- tymianek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone wymieszaj ze startym na tarce rokpolem, parmezanem, drobno posiekanymi oliwkami, jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój na 5-centymetrowe słupki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp ziołami, solą i pieprzem.
- Z masy mięsnej uformuj kotleciki. Na każdym połóż 3-4 słupki cukinii i zwiń formując podłużne kiełbaski. Posmaruj oliwą.
- Roladki ułóż na tackach do grillowania. Piecz 30 minut, często obracając i smarując oliwą.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca