Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filet z kurczaka
- 5 łyżek masło
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 garść ser parmezan
starty - 2 garści bułka tarta
- 2 ząbki czosnek
rozgniecione - tymianek
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dokładnie opłucz, osusz, oczyść z błonek i lekko rozbij tłuczkiem. 4 łyżki masła rozpuść w garnku.
- Do miski wsyp bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i tymianku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Płaty rozbitego mięsa natrzyj rozgniecionym czosnkiem, a następnie każdy zrumień na roztopionym maśle i dokładnie obtocz w panierce.
- Płaty mięsa zwiń w roladki i zepnij wykałaczką. Ułóż w formie żaroodpornej i zapiekaj przez 35 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia na mięsie połóż pozostałe masło.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku