Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 plastry piersi z indyka
- 4 plastry szynki
- 4 sztuki polędwiczki z kurczaka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 sztuka puszka brzoskwiń w syropie
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 2 sztuki torebki ryżu
- sól
- biały pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- kilka wykałaczek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Plastry mięsa umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na środek każdego kotleta połóż plaster szynki, a na niej pasek piersi kurczaka, oprószony słodką papryką. Zwiń ciasno roladki i zepnij wykałaczkami.
- Roladki obsmaż na rozgrzanym oleju, na rumiano. Następnie zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem jeszcze 15 minut.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz i wymieszaj z pozostałą natką pietruszki.
- Połowę odsączonych z zalewy brzoskwiń zmiksuj na gładki mus. Pozostałe brzoskwinie pokrój. Roladki zalej winem i 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń. Dodaj mus z brzoskwiń i gotuj wszystko przez 5 minut.
- Wyjmij roladki i zabezpiecz przed wystygnięciem. Sos podgotuj, by zgęstniał. Dopraw do smaku musztardą, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojone brzoskwinie.
- Roladki pokrój w plasterki i podawaj z ryżem, udekorowane brzoskwiniami i polane sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka