Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki filet z kurczaka
1 pęczek koperek
czosnek granulowany
do smaku1/2 łyżki mąka
3 łyżki śmietana
18%sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z kurczaka rozbij na desce. Połowę koperku posiekaj, a resztę odłóż. Mięso obtocz ze wszystkich stron w czosnku, soli i posiekanym koperku.
- Filety zwiń w roladki i zepnij je wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony. Następnie zalej je 1/2 szklanki wody i duś przez 15 minut.
- Z roladek wyjmij wykałaczki. Śmietanę wymieszaj z 1/3 szklanki wody. Dodaj mąkę i wymieszaj. Powstały sos wlej do garnka, w którym dusiły się roladki.
- Pozostały koperek posiekaj i dodaj do sosu. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe roladki podawaj polane sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku