Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki kotlety ze schabu bez kości
garść świeżego szpinaku
8 sztuk plasterków sera żółtego Gouda
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżka oleju
- Sos wiosenny
100 g śmietankowego serka topionego
250 ml śmietanki słodkiej 18%
garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku.
- Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
- Podawać z sosem, rozkrojone, pokazując środek.
Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR