Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g pomidory suszone
1 łyżka kapary
50 ml oliwa z oliwek
olej
800 g polędwiczki wieprzowe
sól
do smakupieprz
do smaku4 sztuki pomidory
1 sztuka por
1 sztuka papryka żółta
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka zielona
1 sztuka cukinia
1 sztuka cebula czerwona
1 ząbek czosnek
50 g oliwki czarne
50 ml ocet balsamiczny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, pokrój na 2,5-centymetrowe kawałki i oprósz solą oraz pieprzem. Suszone pomidory i kapary zalej 50 ml oliwy i dokładnie zmiksuj.
- Umyte pomidory pokrój w plasterki. Płaty mięsa obtocz w pesto, zwiń. Na wierzchu ułóż po 4 plastry pomidora. Roladki zwiąż sznurkiem.
- Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w 180 st. C. Por, papryki i cukinię umyj, pokrój w cienkie paski.
- Warzywa razem z obranym i pokrojonym czosnkiem oraz cebulą podsmaż. Dodaj oliwki i zalej octem balsamicznym. Duś przez 30 minut. Podawaj z polędwiczkami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku