Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki duże sznycle wołowe
- 1 sztuka duży ogórek kiszony
- 1 sztuka cebula
- 10 sztuk małych pieczarek
- 6 sztuk suszonych grzybków
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego
- kilka ziarenek pieprzu
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby wrzuć do miseczki, zalej małą ilością wody i namocz. Następnie ugotuj, osącz i pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórek pokrój wzdłuż na ćwiartki.
- Mięso rozbij na cienkie kotlety, posmaruj musztardą, oprósz solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż cebulę, kawałek ogórka, kilka paseczków grzybów. Zwiń roladki, zepnij wykałaczkami. Obtocz w łyżce mąki, obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Podlej roladki bulionem, obłóż pozostałymi grzybami oraz pokrojonymi na połówki pieczarkami. Dodaj pieprz w ziarenkach. Następnie przykryj i duś na średnim ogniu przez 40 minut.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z małą ilością wody, wlej do sosu, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe roladki podawaj z ziemniakami lub makaronem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy