Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g wołowina
z łopatki lub udźca1 sztuka cebula
2 sztuki papryka czerwona
nieduża1/2 pęczki natka pietruszki
6 łyżek olej
50 g groszek zielony
3 sztuki jajka
80 g boczek wędzony
w plasterkach200 ml bulion wołowy
2 łyżki mąka pszenna
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę umyj, osusz. Cebulę oraz papryki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Natkę opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż na nim cebulę z papryką. Następnie dodaj groszek, jajka i posiekaną natkę. Dopraw solą i mieszaj dopóki jajka się nie zetną. Odstaw do wystygnięcia.
- Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem z każdej strony i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie na kotlety wyłóż plasterki boczku i wystudzoną masę jajeczną z warzywami. Plastry mięsa mocno zroluj, aby się nie rozpadły przy smażeniu zabezpiecz je wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony. Następnie przełóż do brytfanny, podlej połową wywaru i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w 180 st. C.
- Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż mąkę, zalej resztą wywaru i gotuj przez 5 minut. Sos odcedź, zalej nim roladki i duś przez 10 minut.
Źródło przepisu: Smacznego!