Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki koper włoski
bulwy - 40 g masło
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 125 ml wino białe wytrawne
- 125 ml sok jabłkowy
- 4 plastry szynka gotowana
- 5 sztuk pomidory
- 5 łyżek ocet balsamiczny
- 250 g ser munster
- 1/2 łyżeczki kminek
mielony - 2 łyżki słonecznik ziarna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kopru odkrój korzonki i łodygi. Bulwy umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Plastry kopru podsmaż w garnku na 2 łyżkach masła, dopraw solą oraz pieprzem. Następnie podlej winem i sokiem jabłkowym. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż odparuje niemal cały płyn.
- Rozłóż plastry szynki i nałóż na każdy po porcji kopru i zwiń. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym masłem i ułóż w nim przygotowane roladki.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Pokrojone pomidory przełóż do naczynia z roladkami. Całość oprósz solą i pieprzem, po czym skrop octem balsamicznym.
- Ser pokrój w paseczki i ułóż na roladkach. Następnie posyp mielonym kminkiem i ziarnami słonecznika. Tak przygotowane roladki piecz w 180 st. C, aż ser się roztopi.
Źródło przepisu: Dania zapiekane