Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Roladki z kurczaka faszerowane kurkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  piersi z kurczaka
  • 250 g  sera mozzarella
  • 300 g  kurek
  • 1 sztuka cebula
  • 1/4 szklanki  białego wina
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 4 łyżki  masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 1 szklanka  śmietany
  • 2 łyżki  masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 szklanki  bulionu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na pół, owiń folią spożywczą i rozbij na cienkie kotlety. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Kurki dokładnie oczyść, umyj, osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  3. Na patelnię z masłem wrzuć kurki oraz cebulę i podsmaż. Podlej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Duś, aż płyn wyparuje.
  4. Odłóż 1/3 grzybów. Do pozostałych dodaj startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę oraz połowę natki pietruszki i wymieszaj. Ułóż porcje farszu na mięsie i zwiń roladki.
  5. W rondelku podgrzej bulion. Wrzuć do niego resztę natki pietruszki oraz listki tymianku i chwilę gotuj. Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego bulionu i połącz z pozostałym. Dodaj kurki i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Smaż roladki na oliwie z masłem na złoty kolor, przykryj i duś 15 minut. Podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE