Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g piersi z kurczaka
- 250 g sera mozzarella
- 300 g kurek
- 1 sztuka cebula
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
- Sos
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na pół, owiń folią spożywczą i rozbij na cienkie kotlety. Oprósz solą i pieprzem.
- Kurki dokładnie oczyść, umyj, osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Na patelnię z masłem wrzuć kurki oraz cebulę i podsmaż. Podlej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Duś, aż płyn wyparuje.
- Odłóż 1/3 grzybów. Do pozostałych dodaj startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę oraz połowę natki pietruszki i wymieszaj. Ułóż porcje farszu na mięsie i zwiń roladki.
- W rondelku podgrzej bulion. Wrzuć do niego resztę natki pietruszki oraz listki tymianku i chwilę gotuj. Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego bulionu i połącz z pozostałym. Dodaj kurki i dopraw solą oraz pieprzem.
- Smaż roladki na oliwie z masłem na złoty kolor, przykryj i duś 15 minut. Podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka