Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki filet z kurczaka
3 sztuki marchew
nieduża
1 łyżka miód
4 łyżki sezam ziarenka
4 łyżki bułka tarta
2 sztuki jajka
4 łyżki mąka
olej rzepakowy
do smażenia
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki. W garnku zagotuj 1/2 litra wody i podgotuj w niej przez 2 minuty marchewki. Następnie wyjmij ją i osusz na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzej miód, a kiedy zacznie się pienić, wrzuć pokrojoną marchewkę i duś ją przez 2 minuty na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.
- Filet z kurczaka podziel ostrym nożem na 4 kawałki. Każdy rozbij tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
- Na każdy kotlet , od brzegu, połóż porcję karmelizowanej marchewki i zawiń roladkę. Oprósz mięso solą oraz pieprzem. Do talerza wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Do trzeciego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem. Każdą roladkę panieruj w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej z sezamem.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim roladki po 10 minut z każdej strony.
Źródło przepisu: Moje smaki życia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!