Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki pojedyncze filety z piersi kurczaka
4 sztuki mandarynki
100 g sera mozzarella
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, oczyść i osusz. Każdy filet przetnij wzdłuż na dwa cieńsze plastry. Delikatnie rozbij pięścią, skrop sokiem z cytryny, posyp bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
- Mozzarellę pokrój na 8 plasterków. Na każdym plastrze mięsa ułóż 2-3 cząstki mandarynki i plaster sera. Zwiń i zepnij wykałaczką.
- Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym, przykryj je folią aluminiową i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i przyrumień piersi.
- Podawaj z ziemniakami puree.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka