Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki filet z kurczaka
1 pęczek szparagi
8 plastrów boczek wędzony
4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
1/2 szklanki wino białe wytrawne
5 łyżek oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi oczyść, umyj i gotuj przez 8 minut na półtwardo w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
- Piersi z kurczaka rozetnij na pół. Rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i posmaruj pesto.
- Na mięsie ułóż po 2-3 szparagi i zwiń filet w roladkę. Każdą roladkę zawiń w plastry boczku i zepnij wykałaczką, by się nie rozwinęły.
- Na rozgrzanej na głębokiej patelni oliwie obsmaż roladki. Podlej je winem, przykryj i duś do miękkości przez 30 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka