Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 700 g filet z indyka
- 4 łyżeczki żurawina
ze słoika - 100 g brie ser
- 4 sztuki pomarańcze
- 250 g śmietana
12% - 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka cukier
drobny - 5 listków bazylia
- 1 garść natka pietruszki
- 50 g masło
- 500 g ziemniaki
małe - 8 gałązek tymianek
- 100 g ser parmezan
- 5 łyżek olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z indyka opłucz, osusz i pokrój na 4 kotlety. Każdy rozbij delikatnie tłuczkiem uważający by nie porwać mięsa. Oprósz indyka solą oraz pieprzem.
- Na środek każdego kotleta wyłóż po 1 czubatej łyżeczce żurawiny ze słoika. Ser pokrój na 4 kawałki i połóż na mięsie z żurawiną. Następnie zwiń mięso formując roladki i zabezpiecz je sznurkiem lub wakałaczkami.
- Tak przygotowane roladki usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do formy żaroodpornej i piecz 15 minut w 190 st. C. Owiń folią i odstaw.
- Pomarańcze umyj i odstaw do ocieknięcia. 3 obierz. Z jednego cytrusa zetrzyj skórkę. Następnie usuń błonki. Miąższ jednej pomarańczy pokrój w plasterki. Z reszty wyciśnij sok. W garnku wymieszaj śmietanę z mąką.
- Zawartość garnka gotuj, aż zgęstnieje. Dolej sok i dodaj cukier, odrobinę soli oraz masło. Gotuj przez 7 minut. Do sosu dosyp posiekaną bazylię, natkę pietruszki oraz skórkę z pomarańczy. Dorzuć pokrojoną pomarańczę.
- Parmezan zetrzyj. Ziemniaki umyj, po czym przekrój na pół. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedź. Ziemniaki podsmaż. Posyp tymiankiem, parmezanem oraz solą.
- Gotowe roladki podawaj z sosem i ziemniakami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku