Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka średni kalafior
- 40 dag mielonej łopatki
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sos
- 2 sztuki duże pomidory
- 1 sztuka posiekana papryczka czuszka
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafiora oczyść z liści, opłucz i obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmij delikatnie na półmisek. Usuń kilka różyczek ze środka.
- Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, posiekanym koperkiem, posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Masą mięsną wypełnij przestrzenie między różyczkami oraz środek kalafiora.
- Tak przygotowanego kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 15 minut polewając bulionem.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój. Czuszkę drobno posiekaj. Składniki sosu duś przez 10 minut. Następnie polej nim kalafiora i piecz kolejne 40 minut w temperaturze 180 st. C, polewając sosem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy