Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 500 g ziemniaków
- 250 g chudego twarogu
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek ketchupu
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 sztuka cebula
- olej
- 1/2 sztuki pętka chorizo
- świeży tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Ziemniaki ugotuj i ugnieć je, by powstało puree. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na oleju. Dodaj ser do ziemniaków, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Połącz z ketchupem.
- Ciasto: Wysyp mąkę na stolnicę, wbij jajko i zagnieć elastyczne ciasto, dodając mleko, wodę, olej i sól. Rozwałkuj ciasto, wykrój z niego szklanką krążki, na każdy nałóż porcję farszu i zlep.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu do wypłynięcia (nie przykrywaj pokrywką). Podawaj z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka