Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1 kg schab środkowy
- 2 sztuki pomarańcze
duże - 1 ząbek czosnek
duży - 1 szklanka wino białe wytrawne
- 1/2 szklanki bulion warzywny
- 5 gałązek tymianek
+do dekoracji - 5 łyżek olej
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dokładnie umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem z obu stron. Wstaw mięso do lodówki na 30 minut. Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drugą pomarańczę obierz i wykrój z niej fileciki.
- Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wlej sok z pomarańczy, 1 szklankę wina oraz bulion warzywny.
- Czosnek obierz, pokrój w plastry i ułóż na wierzchu schabu. Tymianek posiekaj i oprósz mięso. Na końcu dodaj skórkę startą z pomarańczy. Schab duś pod przykryciem przez 50 minut.
- Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do mięsa. Na końcu dodaj fileciki z pomarańczy. Całość duś pod przykryciem przez 2 minuty. Schab pokrój w plastry i podawaj z sosem. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku