Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk kotletów schabowych
- 3 sztuki słodkie jabłka
- 3 sztuki duże pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 1/4 szklanki octu
- 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 1 sztuka listek laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- olej
- odrobina masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Owoce rozłóż na natłuszczonej masłem folii aluminiowej, oprósz cynamonem oraz imbirem, zawiń i zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Kotlety osusz, oprósz solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na tłuszczu po smażeniu kotletów. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodaj do nich podpieczone jabłka oraz posiekany czosnek. Dopraw wszystko solą oraz octem i smaż przez chwilę.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę jabłek, a na niej kotlety. Przykryj je pozostałymi jabłkami. Zalej wszystko bulionem tak, aby całość była przykryta.
- Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy, przykryj i zapiekaj 45-60 minut w temperaturze 200 st. C.
- Gotowe danie podawaj z ziemniakami z wody.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka