Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab pieczony w jabłkach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk kotletów schabowych
  • 3 sztuki słodkie jabłka
  • 3 sztuki duże pieczarki
  • 1 sztuka cebula
  • 1/4 szklanki  octu
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka  bulionu
  • 1/3 łyżeczki  cynamonu
  • 1/3 łyżeczki  mielonego imbiru
  • sól
  • olej
  • odrobina masła

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Owoce rozłóż na natłuszczonej masłem folii aluminiowej, oprósz cynamonem oraz imbirem, zawiń i zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  2. Kotlety osusz, oprósz solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na tłuszczu po smażeniu kotletów. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodaj do nich podpieczone jabłka oraz posiekany czosnek. Dopraw wszystko solą oraz octem i smaż przez chwilę.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę jabłek, a na niej kotlety. Przykryj je pozostałymi jabłkami. Zalej wszystko bulionem tak, aby całość była przykryta.
  5. Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy, przykryj i zapiekaj 45-60 minut w temperaturze 200 st. C.
  6. Gotowe danie podawaj z ziemniakami z wody.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE