Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 sztuka kieliszek brandy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 300 g suszonych owoców (figi, śliwki, morele)
- 125 g zielonych winogron
- 125 g czerwonych winogron
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj, osusz. W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, brandy, sól, pieprz oraz majeranek. Do powstałej marynaty włóż schab i odstaw na godzinę do lodówki. Następnie skrop mięso oliwą i piecz 2 godziny w 200 st. C.
- Suszone owoce przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je na sicie, wymieszaj z umytymi winogronami. Na 30 minut przed końcem pieczenia obłóż mięso owocami.
Źródło przepisu: Moje smaki życia