Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag schab
- olej
do smażenia - 1 łyżka smalec
do smażenia - 50 dag pieczarki
- 1 szklanka wino czerwone wytrawne
- 4 łyżki śmietana kremowa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dzielimy na jednakowej grubości 4 kotlety i drewnianym tłuczkiem, zwilżonym wodą, rozbijamy na grubość centymetra.
- Gotowe, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
- Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej i smalec), rumienimy z obu stron, przekładamy do rondla, odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
- Gdy sos z pieczarek wyparuje, przekładamy je do rondla z mięsem.
- Patelnię stawiamy na niewielkim ogniu, wlewamy wino, mieszamy do momentu, aż wino połączy się z pozostałym tłuszczem i powstanie sos o jednolitej konsystencji.
- Do sosu dodajemy śmietanę, mieszając, podgrzewamy (nie zagotowujemy) i natychmiast polewamy sosem mięso i pieczarki.
- Gotowe danie trzymamy przez kilka minut w ciepłym piekarniku, by smaki dobrze się połączyły.