Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2024 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab w czerwonym winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z dodatkiem grubego makaronu lub z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta i z zieloną sałatą obficie polaną spienionym sosem jogurtowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  schab
  • olej
    do smażenia
  • 1 łyżka  smalec
    do smażenia
  • 50 dag  pieczarki
  • 1 szklanka  wino czerwone wytrawne
  • 4 łyżki  śmietana kremowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dzielimy na jednakowej grubości 4 kotlety i drewnianym tłuczkiem, zwilżonym wodą, rozbijamy na grubość centymetra.
  2. Gotowe, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
  3. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej i smalec), rumienimy z obu stron, przekładamy do rondla, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
  5. Gdy sos z pieczarek wyparuje, przekładamy je do rondla z mięsem.
  6. Patelnię stawiamy na niewielkim ogniu, wlewamy wino, mieszamy do momentu, aż wino połączy się z pozostałym tłuszczem i powstanie sos o jednolitej konsystencji.
  7. Do sosu dodajemy śmietanę, mieszając, podgrzewamy (nie zagotowujemy) i natychmiast polewamy sosem mięso i pieczarki.
  8. Gotowe danie trzymamy przez kilka minut w ciepłym piekarniku, by smaki dobrze się połączyły.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 18


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE