Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki schab
kotlety - 1 sztuka por
- 1 ząbek czosnek
- 3 łyżki masło
- 1/2 szklanki bulion
- 250 g śmietana kremówka
- 80 g serek topiony
o smaku ementalera - 1 szczypta tymianek
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - oliwa
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron.
- Por pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle razem z posiekanym czosnkiem. Następnie zwiększ ogień i dolej bulion. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.
- Do garnka dodaj gałkę muszkatołową, tymianek, kremówkę oraz serek. Sos mieszaj, aż ser się rozpuści. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
- Na koniec zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos wylej na talerze i ułóż na nim usmażone porcje mięsa.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku