Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki schab
kotlety1 sztuka por
1 ząbek czosnek
3 łyżki masło
1/2 szklanki bulion
250 g śmietana kremówka
80 g serek topiony
o smaku ementalera1 szczypta tymianek
1 szczypta gałka muszkatołowa
sól
do smakupieprz
do smakuoliwa
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron.
- Por pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle razem z posiekanym czosnkiem. Następnie zwiększ ogień i dolej bulion. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.
- Do garnka dodaj gałkę muszkatołową, tymianek, kremówkę oraz serek. Sos mieszaj, aż ser się rozpuści. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
- Na koniec zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos wylej na talerze i ułóż na nim usmażone porcje mięsa.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku