Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab w sosie śmietanowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schab w sosie śmietanowym można podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Świetnym dodatkiem będzie również surówka.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 kawałki  schab
    kotlety
  • 1 sztuka  por
  • 1 ząbek  czosnek
  • 3 łyżki  masło
  • 1/2 szklanki  bulion
  • 250 g  śmietana kremówka
  • 80 g  serek topiony
    o smaku ementalera
  • 1 szczypta  tymianek
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz, osusz. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron.
  2. Por pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle razem z posiekanym czosnkiem. Następnie zwiększ ogień i dolej bulion. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.
  3. Do garnka dodaj gałkę muszkatołową, tymianek, kremówkę oraz serek. Sos mieszaj, aż ser się rozpuści. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
  4. Na koniec zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos wylej na talerze i ułóż na nim usmażone porcje mięsa.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE