Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 700 g schab
- Marynata:
- 2 łyżki olej
- 2 łyżki sos sojowy
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
ostra - 1 łyżeczka estragon
- 1 szczypta kolendra
mielona - 1 łyżka musztarda
francuska - 1 łyżka cebula
suszona, siekana - 1 łyżka natka pietruszki
suszona - 3 ząbki czosnek
- Do wędzenia:
- 3 sztuki herbata
czarna, zielona - 1 łyżeczka cukier
- 1/4 szklanki ryż
- 2 ziarenka ziele angielskie
- 3 ziarenka jałowiec
- 3 gałązki rozmaryn
- skórka z cytryny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj, osusz. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i obtocz w niej schab. Wstaw mięso na noc do lodówki.
- Głęboką patelnię i pokrywkę wyłóż 2 warstwami folii aluminiowej. Na dno patelni wsyp herbatę, ryż, cukier, przyprawy i skórkę z cytryny. Nad mieszanką umieść metalową tackę do wędzenia. Patelnię rozgrzej na dużym ogniu, na tackę połóż mięso, przykryj szczelnie pokrywką i trzymaj na dużym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień i wędź jeszcze 70 minut. Następnie zdejmij mięso z ognia i zostaw w patelni na 10 minut. Wyjmij i pokrój na plastry.
Źródło przepisu: Przyslij przepis