Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Schab wędzony na herbacie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schab wędzony na herbacie przygotowany według tego przepisu świetnie nada się zarówno na obiad jak i wędlinę na kanapkę.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 700 g  schab
    Marynata:
  • 2 łyżki  olej
  • 2 łyżki  sos sojowy
  • 1 łyżeczka  pieprz
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 1 łyżeczka  estragon
  • 1 szczypta  kolendra
    mielona
  • 1 łyżka  musztarda
    francuska
  • 1 łyżka  cebula
    suszona, siekana
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    suszona
  • 3 ząbki  czosnek
    Do wędzenia:
  • 3 sztuki  herbata
    czarna, zielona
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 1/4 szklanki  ryż
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 3 ziarenka  jałowiec
  • 3 gałązki  rozmaryn
  • skórka z cytryny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Schab umyj, osusz. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i obtocz w niej schab. Wstaw mięso na noc do lodówki.
  2. Głęboką patelnię i pokrywkę wyłóż 2 warstwami folii aluminiowej. Na dno patelni wsyp herbatę, ryż, cukier, przyprawy i skórkę z cytryny. Nad mieszanką umieść metalową tackę do wędzenia. Patelnię rozgrzej na dużym ogniu, na tackę połóż mięso, przykryj szczelnie pokrywką i trzymaj na dużym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień i wędź jeszcze 70 minut. Następnie zdejmij mięso z ognia i zostaw w patelni na 10 minut. Wyjmij i pokrój na plastry.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE