Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 pęczki włoszczyzna
- 2 sztuki jajka
- 200 g mąka
- 4 łyżki mleko
- 360 g schab
- 3 sztuki cebula
- 600 g jabłko
- 4 łyżki olej rzepakowy
- 1/2 opakowania mix sałat
- sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, zalej 2 litrami wody, dopraw solą i gotuj przez 60 minut.
- Schab lekko rozbij, oprósz solą oraz mąką i smaż z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj 2 pokrojone w piórka cebulę i smaż wszystko jeszcze 10 minut. Po tym czasie podlej mięso 1 szklanką oleju i duś pod przykryciem przez 60 minut.
- Pozostałą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju i odstaw.
- Jajka rozkłóć. Dodaj mleko, 1/4 szklanki wody i mąkę. Wymieszaj wszystko widelcem. Powstałe ciasto nabieraj łyżeczką i kładź na gorący bulion z warzyw. Gotuj przez 5 minut, od wypłynięcia. Następnie podgrzej zeszkloną cebulę i polej nią kluski.
- Jabłka umyj, pokrój w ósemki i zrumień na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj do mięsa, dopraw pieprzem i gotuj jeszcze kilka minut.
- Mięso podawaj z kluskami i sałatą skropioną olejem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia