Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.06.2024 Imieniny: Laury i Adolfa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab z jabłkami i kluskami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schab z jabłkami i kluskami to przepis na smaczny i sycący obiad.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 pęczki  włoszczyzna
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  mąka
  • 4 łyżki  mleko
  • 360 g  schab
  • 3 sztuki  cebula
  • 600 g  jabłko
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • 1/2 opakowania  mix sałat
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę obierz, zalej 2 litrami wody, dopraw solą i gotuj przez 60 minut.
  2. Schab lekko rozbij, oprósz solą oraz mąką i smaż z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj 2 pokrojone w piórka cebulę i smaż wszystko jeszcze 10 minut. Po tym czasie podlej mięso 1 szklanką oleju i duś pod przykryciem przez 60 minut.
  3. Pozostałą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju i odstaw.
  4. Jajka rozkłóć. Dodaj mleko, 1/4 szklanki wody i mąkę. Wymieszaj wszystko widelcem. Powstałe ciasto nabieraj łyżeczką i kładź na gorący bulion z warzyw. Gotuj przez 5 minut, od wypłynięcia. Następnie podgrzej zeszkloną cebulę i polej nią kluski.
  5. Jabłka umyj, pokrój w ósemki i zrumień na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj do mięsa, dopraw pieprzem i gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Mięso podawaj z kluskami i sałatą skropioną olejem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE