Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg schab środkowy
1 sztuka cytryna
1/2 pęczki natka pietruszki
1/2 pęczki oregano
1 pęczek bazylia
1 ząbek czosnek
40 g ser parmezan
6 łyżek olej
3 sztuki pomidory
1 sztuka cebula
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz czarny
do smakupieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zieleninę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Następnie przełóż ją do miseczki. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Skórkę z cytryny drobno posiekaj i dodaj do zieleniny. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Schab opłucz, osusz i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Na wierzchu mięsa zrób wzdłuż 3 nacięcia. Mięso natrzyj solą. W powstałe kieszonki włóż przygotowaną wcześniej pastę ziołową.
- Tak przygotowany schab owiń nicią i włóż do brytfanki. Wierzch mięsa polej olejem. Piecz 60 minut w 180 st. C. Po tym czasie pieczeń przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie podlej ją sosem powstałym podczas pieczenia schabu i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się cebuli. Duś kolejne 5 minut. Całość dopraw do smaku. Gotowy sos podawaj jako dodatek do schabu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku