Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
8 sztuk cienkich kotletów schabowych
40 dag śliwek
2 sztuki średnie cebule pokrojone w piórka
5 łyżek oleju
2 łyżki miodu akacjowego
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 szczypta mielonego cynamonu
1 szczypta kardamonu
1 szczypta goździków
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Następnie obsmaż je po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż kotlety na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Na tłuszczu po smażeniu kotletów podsmaż przez minutę cebulę z imbirem. Następnie dodaj śliwki, rozmaryn, 4 łyżki wody i miód. Duś 10 minut. Po tym czasie dopraw kardamonem i goździkami.
- Kotlety przełóż do sosu i zagotuj. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy