Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
60 dag schabu bez kości
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka mąki pszennej
3 sztuki jajka
1 szczypta proszku do pieczenia
5 łyżek startego twardego żółtego sera
20 dag pieczarek
4 sztuki cienkie plasterki wędzonego boczku
1 sztuka duży pomidor
4 łyżki zielonego groszku z puszki
1 sztuka duża czerwona cebula
3-4 łyżki oleju
zioła prowansalskie
sól
mielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, potnij na 4 plastry, dobrze je rozbij. Piwo zmiksuj z mąką, jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką. Odstaw na 20 minut.
- Na patelni mocno rozgrzej olej. W cieście piwnym kolejno zanurzaj plastry schabu i odrazu kładź je na gorący tłuszcz. Kotlety smaż na złocisty kolor z obu stron. Potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj plasterkami boczku.
- Pomidor umyj, pokrój w grube plastry. Pieczarki oczyść, potnij w cienkie plasterki. Grzyby rozłóż na mięsie. Przykryj plastrami pomidora. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz groszkiem. Cebulę obierz, potnij w cienkie plasterki. Ułóż je na wierzchu kotletów. Posyp startym żółtym serem.
- Naczynie z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj 10-15 minut, aż ser zacznie się topić. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Smacznego!