Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.09.2020 Imieniny: Marka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Schabowe otulone piwnym ciastem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 60 dag  schabu bez kości
  • 1 szklanka  jasnego piwa
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 3 sztuki jajka
  • 1 szczypta  proszku do pieczenia
  • 5 łyżek  startego twardego żółtego sera
  • 20 dag  pieczarek
  • 4 sztuki cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 1 sztuka duży pomidor
  • 4 łyżki  zielonego groszku z puszki
  • 1 sztuka duża czerwona cebula
  • 3-4 łyżki  oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, potnij na 4 plastry, dobrze je rozbij. Piwo zmiksuj z mąką, jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką. Odstaw na 20 minut.
  2. Na patelni mocno rozgrzej olej. W cieście piwnym kolejno zanurzaj plastry schabu i odrazu kładź je na gorący tłuszcz. Kotlety smaż na złocisty kolor z obu stron. Potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj plasterkami boczku.
  3. Pomidor umyj, pokrój w grube plastry. Pieczarki oczyść, potnij w cienkie plasterki. Grzyby rozłóż na mięsie. Przykryj plastrami pomidora. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz groszkiem. Cebulę obierz, potnij w cienkie plasterki. Ułóż je na wierzchu kotletów. Posyp startym żółtym serem.
  4. Naczynie z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj 10-15 minut, aż ser zacznie się topić. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE