Dzisiaj jest: Środa, 29.06.2022 Imieniny: Piotra i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Schabowe paluszki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką z pomidorów.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  schab
  • 50 dag  pieczarki
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 szklanka  rosół
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • przyprawa ziołowa
    do smaku
  • olej
    do smażenia
  • 1/2 szklanki  śmietana
  • mąka krupczatka
    do panierowania

Sposób przyrządzania:

  1. Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki (po 2 na porcję), panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla.
  3. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.
  4. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i, często mieszając, smażymy, aż grzyby puszczą sok.
  5. Przekładamy do rondla ze schabem, całość podlewamy rosołem, dusimy do miękkości ok.15 minut, przyprawiamy do smaku, zaciągamy śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

przepisy na dania mięsneschab


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE