Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki schab
kotlety ze skórą - 2 sztuki marchew
- 2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 kawałek seler naciowy
łodyga - 2 łyżeczki kminek
mielony - 2 łyżki masło klarowane
- 400 ml piwo ciemne
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na głębokiej patelni rozgrzej klarowane masło. Mięso umyj, osusz. Z obu stron natrzyj je solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Marchewki oraz seler naciowy oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Do kotletów na patelni dodaj pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podlej wszystko 400 ml ciemnego piwa i całość wymieszaj.
- Zawartość patelni gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!