Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki schab
kotlety ze skórą2 sztuki marchew
2 sztuki cebula
1 ząbek czosnek
1 kawałek seler naciowy
łodyga2 łyżeczki kminek
mielony2 łyżki masło klarowane
400 ml piwo ciemne
2 łyżki natka pietruszki
posiekanasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na głębokiej patelni rozgrzej klarowane masło. Mięso umyj, osusz. Z obu stron natrzyj je solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Marchewki oraz seler naciowy oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Do kotletów na patelni dodaj pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podlej wszystko 400 ml ciemnego piwa i całość wymieszaj.
- Zawartość patelni gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!